امام حسین(ع) در باور دانشمندان غیرمسلمان
(جواهر لعل نهرو) شهادت امام حسین(ع) وخانوادهاش را فاجعهای ذکر کرده است که هرسال درماه محرم از طرف مسلمانان و مخصوصاشیعیان تجدید و به خاطر آن سوگواری برپامیشود.
وی در تفحص زندگانی امام حسین(ع) و علتجاودانگی و پایداری آن به یک مسئله مهم رسیدهو همانا درسی از سرور آزادگان اخذ کرده و آنرا برای استقلال هند به کار بسته است، یعنی او بهپیروی از امام، به مردم هند که طرفدار استقلالهند بودند اعلام کرد مرگ را به بازی و مسخرهبگیرید و نترسید.
(من برای مردم هند چیزی تازه نیاوردم، فقطنتیجهای را که از مطالب و تحقیقاتم درباره تاریخزندگی قهرمان کربلا به دست آورده بودم،ارمغان ملت هند کردم. اگر بخواهیم هند را نجاتدهیم واجب است همان راهی را بپیماییم کهحسین بن علی(ع) پیمود...)
جواهر لعل نهرو شهادت امام حسین(ع) وخانوادهاش را فاجعهای ذکر کرده است که هرسال در ماه محرم از طرف مسلمانان و مخصوصاشیعیان تجدید و به خاطر آن سوگواری بر پامیشود.
رابرت ویر: جامعه اسلامیبا شوک مواجهشد
(رابرت ویر) با شش محقق دیگر کتاب جهانمذهبی را در دو جلد نگاشتهاند. در این کتابشهادت امام حسین(ع)، حادثه غمانگیز صدراسلام آمده است و علت آن را نپذیرفتن (یزید)به عنوان رهبر جهان اسلام از طرف امامحسین(ع) ثبت کردهاند.
بیعت نکردن امام حسین(ع) با یزید موجب شد کهیزید برای خاموش کردن هر نوع اعتراض ومخالفتی نیروهای خویش را اعزام کند که نتایجزیر حاصل شد:
-1 امام حسین(ع) و کلیه اعضای خانواده و تنی ازیارانش در محلی به نام (کربلا) قتل عام شدند.
-2 جامعه اسلامیبا شوک مواجه شد.
-3 مخالفت با بنیامیه تشدید شد.
-4 پس از شهادت امام حسین (ع)، حمایت ازائمه(ع) تشدید شد.
ادوارد براون: دلها به درد آمد
او در مورد مصیبت بزرگ کربلا میگوید: (آیاقلبی پیدا میشود که وقتی درباره کربلا سخنی بهگوش میرسد، مالامال حزن و اندوه نگردد؟حتی غیر مسلمانان هم نمیتوانند پاکی روحی راکه این جنگ اسلامی در بر داشت انکار کنند.)
واقعه کربلا در دل دوستداران علی(ع) و پیروانتشیع، شعله تازه و فروزانتری برافروخت و ریختهشدن خون نواده پیغمبر(ص) با وحشیانهترین نوعو هزاران شکنجه و عذاب، خشم و نفرتزایدالوصفی در میان پیروان امام(ع) پدید آورددر مصیبت کربلا دلها سخت به درد آمد و ازهمان وقت این روح شهادت و فداکاری و حقیرشمردن مرگ به فعالیت شیعیان قدرت تازهایبخشید...
جرجی زیدان: سرتا پای یزید لرزید
(جرجی زیدان) در مورد امام حسین(ع) کتابفاجعه کربلا را تالیف کرده است. زیدان در اینکتاب با مراجعه به کتب معتبر و موثق، مختصری ازتاریخ صدر اسلام و حوادث عاشورا را تا وروداسیران کربلا به شام آورده است که در اینجا بهحضور اسیران در برابر یزید اشاره میشود:
(... منظره سر بریده حسین (ع) همه را متاثر ومحزون ساخت... وقتی چشمان یزید بر سر بریدهافتاد، سرتا پا بلرزید و دانست چه عمل بزرگ وفجیعی را مرتکب شده است...)
عجیب است که یزید به حضرت زینب (س) گفت:پدر و برادرت علی (ع) و حسین (ع) از دینخارج شدند.
زینب (س) گفت: تو و پدر و جدت به دین خدا ودین پدر و برادر و جدم داخل شدید.
مضمون نامه (عبیدا... بن زیاد) به (عمر بن سعد)که توسط (شمر) فرستاده، چنین است: (من تو رابه طرف حسین نفرستادم که با او به ملایمت وخوشی رفتار کنی و به او امان د هی... اگر تسلیمشدند پیش من بفرست و گر نه با آنان بجنگ وهمگی را به قتل برسان، زیرا مستحق کشته شدنهستند... اسبها را از روی نعش آنان بگذران،اگر اوامر ما را اجرا کنی، پاداش خوبی به توخواهم داد، و گرنه از کار کنارهگیری کن،(شمربنذیالجوشن) فرماندهی کل را به عهدهخواهد گرفت...)
ماساریک: پر کاه در برابر کوه
(توماس ماساریک) مصیبتهای امام حسین (ع)را با حضرت عیسی(ع) مقایسه کرده و مینویسد:(مصائب مسیح نسبت به مصائب حسین(ع) مانندپر کاهی است در برابر کوهی بزرگ).
نیکلسون: حادثه کربلا باعث اتحاد شد
(نیکلسون) میگوید: (بنیامیه طغیانگر بودند وقوانین اسلامیرا نادیده انگاشتند. مسلمین راخوار کردند و صاحبان اصلی حکومت را کشتند.بنابراین، تاریخ از روی انصاف حکم میکند کهخون حسین(ع) به گردن بنی امیه است.)
نیکلسون درجایی دیگر حادثه کربلا را موجباتحاد میداند و تاثر آن را در ایران ذکر میکند.
حادثه کربلا مایه پشیمانی و تاسف امویان شد، زیرااین واقعه شیعیان رامتحدکرد و برای انتقام حسین(ع) همصدا شدند و صدای آنها در همه جا ومخصوصا نزد ایرانیان که میخواستند از نفوذعرب آزاد شوند، انعکاس یافت.)